Hoppa till sidans innehåll

Karlskoga IP


Följ de blå pilarna till planen! Idrottsvägen är en liten kullerstensbelagd väg som går uppför en ganska brant backe. Välkomna! N 59° 19.904', E 14° 30.816'


IP's historiaKarlskoga Idrottspark har en lång och ståtlig historia, som sträcker sig tillbaka till 1900-talets början. Karlskoga IF bildades 1906 och behövde en hemmaplan för såväl fotboll som friidrott.

 

Tack vare frivilliga donatorer kunde man röja bort träden och ta bort de många stenar som fanns på Rävåskullens södra del, och där anlägga en gräsplan med löparbanor runt. Även en omklädningspaviljong byggdes.Den 4 september 1909 invigdes IP i ett riktigt busväder, som endast lockade ett hundratal åskådare. 20 år senare var det hög tid för en uppfräschning, men kommunen beslutade att inte satsa pengar på idrotten då den ansågs skadlig för det uppväxande släktet. Trots det lyckades man skrapa ihop så mycket pengar att fotbollsplanen byggdes ut, löparbanorna förbättrades samt att en tennisbana byggdes.

 

I slutet av 30-talet krävdes ännu en upprustning av IP. Planen förbättrades, parken inhägnades samt ett nytt omklädningshus med kansli och domarutrymme byggdes. Det var även tänkt att en läktare skulle byggas över omklädningsbarracken men det saknades pengar till det.På sommaren 1940 återinvigdes IP efter mer än två års arbete. Över 3000 personer bevittnade fotbollsmatchen mellan KIF och svenska mästarna Elfsborg, som Elfsborg vann efter mål i slutminuterna.Nu följde år av intensivt utnyttjande av arenan. Fotbollsmatcher och friidrottstävlingar avlöste varandra, och i början av 50-talet spolades löparbanorna för hastighetsåkning på skridskor. 1955 förlades en ishockeyrink mitt på planen (vintertid) då KIF introducerat hockey i föreningen. 1963 togs rinken bort och alltsedan dess används planen som bandyplan på vintrarna.1966 invigdes Nobelstadion och i och med det hade Karlskoga IP gjort sitt för toppfotbollen och friidrotten. Rävåsen tog över anläggningen och spelar som sagt bandy på IP på vintrarna.

 

Baseballen bildades i Karlskoga 1992 och har spelat och tränat på IP sedan dess.Karlskoga IP är en riktigt mysig gammal idrottsplats. Anläggningen är visserligen till åren men tack vare hårt jobb (framförallt från Karlskoga Bats) har parken slutat förfalla och blir alltså numera skött även på somrarna.Bats har tillsammans med Karlskoga Kommun gjort stora förbättringar på baseballplanen. Inför elitseriepremiären 1999 restes ett ca 10 meter högt staket på det korta leftfield. År 2002 var även centerfield och rightfield försett med ett fullvärdigt 2.4 m högt staket. Även baseballanpassade spelarbås och läktare har byggts.  

 Fakta taget ur boken Kanonskott o Bredsidor, skriven av Gunnar Rosbro 1996.


Planen sedd bakifrån. Till vänster skådas vårat eget "gröna monster" som förhindrar allt för korta homeruns.Planen från centerfield.

Klubbhuset!
I detta lilla hus finns två omklädningsrum, ett domarrum, ett kök, förråd, tvättmaskin samt ett duschrum med bastu.Vårat right- och centerfield staket, 2.4 m högt. Byggt 2002.

Ange alt-text här.

Planen sedd bakifrån efter uppgraderingen i 2006

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:56 Skribent: Kent Karlsson

Fielders choice


Banner_Antidop

 

Stöd Karlskoga Bats genom att
klicka på Bannern

 

Colloseum Club

KEMAB

Kga_kommun  

PE


HB

mf

Postadress:
Karlskoga BBK - Baseboll och Softboll
C/o Daniel Lindkvist, Duvbovägen 9
69136 Karlskoga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info