Hoppa till sidans innehåll

Sömnen är viktig..


Vår syn på sömn och sovande har ändrats genom tiderna. I dagens samhälle tycker många att sömn är ett nödvändigt ont, någonting som vi måste slösa tid på varje natt (eller dag). Där är så otroligt många saker som vi skulle vilja göra hela tiden, saker som kräver öppna ögon och ett vaket sinne. Detta är en av anledningarna till att vi sover mindre nu än vad vi gjorde för 100 år sedan. En annan bidragande orsak till att vi ”bara” sover i genomsnitt 7 timmar per natt motsatt de 9 timmar som vi sov förr är på grund av att vi har elektiskt ljus. Oavsett vilken årstid eller tid på dagen det är så är vi mestadels omgivna av elektiskt ljus och detta gör det lättare för kroppen att hålla sig vaken.

Vi behöver i genomsnitt 8 timmars sömn varje natt även om detta är individuellt. Några behöver åtminstone 9 timmars sömn på natt för att fungera normalt och andra kan klara sig bra med bara 6 timmar.

Anledningen till att det är så extremt viktigt att få ordentligt med sömn varje natt är att det utförs en massa funktioner i våra kroppar när vi sover. De här funktionerna säkrar oss en god hälsa och att våra kroppar hinner återhämta sig. Om vi struntar i att se till att vi får sova ordentligt på nätterna och har en instabila och tillfälliga sömnvanor under en längre tid så kan kroppen inte återhämta sig och vi riskerar att bli sjuka.

Förutom att försvaga kroppens immunförsvar och påverka vår hälsa negativt så kan sömnbrist även leda till att vi blir tjocka och överviktiga. De flesta människor verkar tro att det viktigaste för att hålla sig i form är att äta sunt och träna tillräckligt mycket. Sanningen är att det även är extremt viktigt att få tillräckligt mycket sömn. Saken är den att de hormoner som är med till att styra ens aptit produceras under natten när man sover. Ghrelin ,ett hormon som produceras i magen, talar om för hjärnan när det är dags att äta medan leptin, ett hormon som utsöndras från fettvävnaderna, talar om för hjärnan när man har ätit tillräckligt. Det som händer när man har struntat i sin nattsömn under en period är att kroppen kommer att öka sin produktion av ghrelin och minska sin produktion av leptin. Och därför kommer du inte att känna dig mätt och konsumera mer kalorier än din kropp behöver. Ett vanligt resultat är därför övervikt. Du kommer även att känna att ditt sug efter sötsaker ökar under de dagar när du inte har sovit ordentligt och känner dig trött – sådana dagar är det svårare att motstå begäret efter socker.

Det är även extremt viktigt att få nog sömn om man tränar eftersom ens muskler återhämtar sig under natten så att de blir starkare tills nästa träningstillfälle. Om ens muskler inte har återhämtat sig ordentligt så bryter man ner dem när man tränar istället för att göra dem starkare och fastare.

 

Hur som helst så finns det ingen anledning till panik om du ignorerar ditt behov av nattsömn någongång då och då, när du är ute i nattlivet. Det som spelar roll är helhetsbilden. Du kan utan problem klara av att bryta ditt sömnmönster om du annars ser till att få 7 till 8 timmars sömn varje natt och helst gå och lägga dig samma tid varje kväll och stiga upp samma tid på morgonen. Din kropp får den bästa sömnen och återhämtar sig bäst mellan 22.00 på kvällen och 06.00 på morgonen.

Tips för en god nattsömn:

Rör på dig mycket varje dag och se till att få massor av frisk luft, detta gör dig naturligt trött och främjar nattsömnen.

Gör avslappnande saker(läs, titta på tv, lyssna på lugn musik) de tre sista timmarna av dagen innan du går och lägger dig.


Gå inte och lägg dig hungrig, din kropp behöver lite energi och bränsle för att återhämta sig.


Försök undvika att få i dig mat och dryck som innehåller koffein och socker timmarna innan det är dags att sova. Det kommer att störa din nattsömn och få ditt blodsocker att stiga.

Undvik att dricka alkohol innan du går och lägger dig. En drink kan möjligen göra det lättare att somna in men det har bara en kort effekt och vanligtvis vaknar man efter ett tag och har svårt att somna om.


Se till att ditt sovrum är mörkt och tyst.

Försök att undvika att ta sovmedicin. Det är kraftigt vanebildaden och kommer att göra mer skada än nytta i det långa loppet.

Försök att undvika att dricka för mycket precis innan du går och lägger dig. En full blåsa stör din nattsömn och tvingar dig ofta att stiga upp mitt i natten.

Det finns inget album kopplat till denna sida.


Fielders choice


Banner_Antidop

 

Stöd Karlskoga Bats genom att
klicka på Bannern

 

Colloseum Club

KEMAB

Kga_kommun  

PE


HB

mf

Postadress:
Karlskoga BBK - Baseboll och Softboll
C/o Daniel Lindkvist, Duvbovägen 9
69136 Karlskoga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info